...
Ushqyesit si hekuri dhe kalciumi janë thelbësore për shëndetin e gjakut dhe kockave, respektivisht. Por më shumë se gjysma e popullsisë globale nuk po ha mjaftueshëm nga këto dhe pesë lëndë ushqyese të tjera gjithashtu thelbësore për shëndetin e njeriut, sipas një studimi të ri. Më shumë se 5 miliardë njerëz nuk konsumojnë mjaftueshëm jod, vitaminë E ose kalcium, zbuloi studimi i publikuar më 29 gusht në revistën The Lancet Global Health. Dhe më shumë se 4 miliardë njerëz kanë konsum të pamjaftueshëm të hekurit, riboflavinës, folatit dhe vitaminës C.
Kjo jo vetëm sepse është i pari që vlerëson marrjen e pamjaftueshme të mikronutrientëve në pothuajse çdo vend, por edhe sepse i bën këto metoda dhe rezultate lehtësisht të arritshme për studiuesit dhe praktikuesit. Studimet e kaluara kanë vlerësuar mangësitë në mbarë botën në mikronutrientët ose furnizimet e pamjaftueshme të ushqimeve që përmbajnë ato, por nuk ka pasur ndonjë vlerësim global të marrjes që konsiderohet i pamjaftueshëm bazuar në kërkesat ushqyese, sipas studimit të fundit.
Për këto arsye, ekipi hulumtues vlerësoi prevalencën e marrjes joadekuate të 15 mikronutrientëve në 185 vende, ose 99.3% të popullsisë. Ata e bënë këtë nëpërmjet modelimit duke aplikuar një “grumbullim të harmonizuar globalisht të kërkesave për lëndë ushqyese specifike për moshën dhe gjininë” në të dhënat nga Baza e të Dhënave Globale të Ushqimit 2018, e cila ofron vlerësime të marrjes bazuar në të dhënat nga anketat individuale, anketat e familjeve dhe furnizimet kombëtare ushqimore.
Autorët gjetën gjithashtu dallime midis grave dhe burrave. Gratë kishin më shumë gjasa se burrat të mos konsumonin mjaftueshëm jod, vitaminë B12, hekur dhe selen. Meshkujt, megjithatë, nuk merrnin mjaftueshëm magnez, zink, tiaminë, niacinë dhe vitamina A, B6 dhe C. Kishte edhe modele gjeografike. Në Indi, marrja e pamjaftueshme e riboflavinës, folatit dhe vitaminave B6 dhe B12 ishte veçanërisht e lartë, ndërsa marrja e dobët e kalciumit ishte më e larta në Azinë Jugore dhe Lindore, Afrikën Sub-Sahariane dhe Paqësorin.
Studimi ka disa kufizime të rëndësishme. Meqenëse hulumtimi nuk përfshin konsumin e suplementeve dhe ushqimeve të fortifikuara, disa nga mangësitë e gjetura në studim mund të mos jenë aq të këqija në jetën reale nëse disa njerëz po konsumojnë suplemente dhe ushqime të fortifikuara që teorikisht do të rrisnin marrjen e tyre të disa lëndët ushqyese, thanë autorët. Megjithatë, plotësimi dhe fortifikimi me shumë nga lëndët ushqyese të tjera të studiuara është i pazakontë globalisht, thanë autorët.
Por 89% e njerëzve në mbarë botën konsumojnë kripë të jodizuar, sipas UNICEF. “Prandaj, jodi mund të jetë i vetmi lëndë ushqyese për të cilën marrja e pamjaftueshme nga ushqimi është mbivlerësuar kryesisht,” thanë autorët, duke iu referuar gjetjeve të tyre. Për më tepër, informacioni më i plotë mbi marrjen e dietës individuale në mbarë botën është i pakët, veçanërisht grupet e të dhënave që janë përfaqësuese kombëtare ose përmbajnë më shumë se dy ditë marrje, thanë studiuesit. Kjo mungesë kufizon aftësinë e studiuesve për të vërtetuar vlerësimet e tyre të modeluara.
Dhe megjithëse ekipi mati marrjen e pamjaftueshme, nuk kishte të dhëna nëse ato çuan në mangësi që duhet të diagnostikohen nga një mjek ose dietolog bazuar në analizat e gjakut dhe/ose simptomat. Dietologët dhe mjekët mund t’ju ndihmojnë të përcaktoni nëse po merrni mjaftueshëm vitamina ose minerale të caktuara ose nëse keni mangësi të vërtetuara nga një test gjaku.
Këtu është një listë se pse shtatë lëndët ushqyese me marrjen më të ulët globale janë të rëndësishme dhe disa nga ushqimet me të cilat ato janë të pasura:
Kalcium
E rëndësishme për kocka të forta dhe shëndetin e përgjithshëm
Gjendet në produktet e qumështit dhe alternativat e fortifikuara me bazë soje, bajame ose oriz; zarzavate me gjethe të errëta; tofu; sardelet; salmon; tahini; dhe lëng portokalli ose qitro të fortifikuar
Folate
E rëndësishme për formimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe rritjen dhe funksionimin e qelizave, veçanërisht gjatë shtatzënisë
Gjendet në perimet jeshile të errët, fasulet, bizelet, thjerrëzat dhe drithërat e pasuruara si buka, makaronat, orizi dhe drithërat
Jodi
E rëndësishme për funksionin e tiroides dhe zhvillimin e kockave dhe trurit
Gjendet në peshk, alga deti, karkaleca deti, produkte qumështi, vezë dhe kripë të jodizuar
Hekuri
E rëndësishme për dërgimin e oksigjenit në trup, si dhe rritjen dhe zhvillimin
Gjendet tek gocat e detit, rosa, viçi, sardelet, gaforrja, qengji, drithërat e fortifikuara, spinaqi, angjinaret, fasulet, thjerrëzat, zarzavatet me gjethe të errëta dhe patatet
Magnezi
E rëndësishme për funksionin e muskujve dhe nervave, sheqerin në gjak, presionin e gjakut dhe prodhimin e proteinave, kockave dhe ADN-së
Gjendet në bishtajore, arra, fara, drithëra, perime me gjethe jeshile dhe drithëra të fortifikuara
Niacina
E rëndësishme për sistemin nervor dhe tretës
Gjendet në viçin, pulën, salcën marinara, gjelin e detit, orizin kaf, farat e kungullit, salmonin dhe kokrrat e fortifikuara
Riboflavina
E rëndësishme për metabolizmin e ushqimit për energji, sistemin imunitar dhe lëkurë dhe flokë të shëndetshëm
Gjendet në vezë, produkte qumështi, mish, drithëra dhe perime jeshile.