Temperaturat pritet të arrijnë tjetër rekord. Një nga pesë vitet e ardhshëm mund të jetë më i nxehti në histori

Çdo një nga 12 muajt e fundit është renditur si më i nxehti i planetit në histori, tha Organizata Botërore Meteorologjike (ËMO) dhe tani ka një mundësi prej 80% që të paktën një nga pesë vitet e ardhshme, të jetë i pari në të cilin mesatarja e temperaturës në planet kalon përkohësisht 1.5 gradë Celsius për një vit të plotë.

Është gjithashtu shumë e mundshme që një nga pesë vitet e ardhshëm të mundë vitin 2023 si viti më i nxehtë i regjistruar në botë. Vapa e jashtëzakonshme e çoi temperaturën mesatare globale gjatë 12 muajve të fundit në nivelin më të lartë që nga fillimi i regjistrimeve, në 1.63 gradë Celsius rreth kohërave para-industriale.

Shumica e qeverive janë zotuar të reduktojnë gradualisht emetimet e gazeve serrë, por pak prej tyre po e bëjnë këtë me shpejtësinë që shkencëtarët thonë se është e nevojshme për të shmangur ndryshimet më të rënda klimatike. Emetimet globale të CO2 të lidhura me energjinë u rritën vitin e kaluar në një rekord të lartë.

Vitin e fundit, temperaturat janë rritur gjithashtu nga El Nino, që ngroh ujërat sipërfaqësore në Oqeanin Paqësor lindor.

Vendet ranë dakord në bisedimet e Kombeve të Bashkuara për klimën në Paris në 2015 për të mbajtur ngrohjen globale nën 2 gradë Celsius dhe synojnë ta kufizojnë atë në 1.5C, një nivel që konsiderohet si vendimtar për të parandaluar motin shumë më ekstrem dhe ndikimet e rënda të ndryshimeve klimatike.

Bota aktualisht është ngrohur rreth 1.2 gradë Celsius përgjatë mesatares afatgjatë. Zëvendës Sekretari i Përgjithshëm i Organizatës Botërore Meteorologjike, Ko Barrett, tha se të dhënat më të fundit treguan se bota ishte “shumë larg rrugës” për të përmbushur qëllimet e Marrëveshjes së Parisit.