Fermerët spanjollë i bashkohen valës së protestave: Ne duam vetëm një të ardhme për bujqësinë

Fermerët në Spanjë u janë bashkuar homologëve të tyre evropianë në organizimin e protestave në të gjithë vendin. Ashtu si homologët e tyre evropianë, ata kërkojnë më shumë fleksibilitet nga Bashkimi Evropian, kontrolle më të forta mbi prodhimet e vendeve joanëtare të BE-së dhe Fermerët spanjollë i bashkohen valës së protestave. Të martën, fermerët dolën në rrugët e zonave bujqësore në brendësinë veriore të Spanjës, duke ngarë traktorët, duke valëvitur flamujt spanjollë dhe duke tundur pankarta.

Fermerët spanjollë kanë ankesa të ngjashme me homologët e tyre në Francë, Belgjikë, Holandë, Itali dhe vende të tjera që kanë protestuar kohët e fundit. Ata thonë se rregulloret që janë pjesë e Politikës së Përbashkët Bujqësore të BE-së (CAP), së bashku me kostot e larta të karburantit dhe energjisë, e bëjnë të vështirë për ta të nxjerrin fitim.

“Kostot, kur bëhet fjalë për prodhimin e grurit dhe elbit, janë shumë të larta,” tha Esteban, një fermer drithërash që preferoi të mos jepte mbiemrin e tij që po protestonte në Aranda de Duero. “Duhet të paguani për plehrat, pesticidet, karburantin – po na vret. Ne duhet të paguajmë çmime shumë të larta dhe megjithatë ne shesim me çmime të ulëta.”

Megjithatë, sektori bujqësor i Spanjës ka kritika të ngjashme në vendet jo anëtare të BE-së, si fqinji i saj jugor, Maroku, për të cilin pretendon se nuk i nënshtrohet të njëjtave rregullore mjedisore dhe sanitare si prodhuesit evropianë, duke e lejuar atë të shesë prodhime më të lira.

“Ne duhet t’i nënshtrohen shumë kontrolleve, shumë rregulloreve sanitare të cilave nuk u nënshtrohen produktet nga vendet jo anëtare të BE-së. Ne duam vetëm një të ardhme për bujqësinë dhe tani, ne nuk e shohim atë,” tha Estrella Pérez.